Judetul Alba este situat in partea centrala a Romaniei, pe cursul mijlociu al raului Mures, in regiunea de confluenta a acestuia cu Tarnavele, Ampoiul si Sebesul, cuprinzand partea sud-estica a Muntilor Apiseni.

          Judetul Alba se suprapune peste trei mari unitati de relief din tara noastra: Carpatii Occidentali (Muntii Apuseni), Carpatii Meridionali ( Muntii Sebesului) si Podisul Transilvaniei. Muntii Sebesului ocupa latura de sud a judetului, Muntii Apuseni ocupa partea de nord-vest a judetului, Muntii Metaliferi intra pe teritoriul judetului Alba numai cu exteremitatea lor estica, iar Muntii Trascaului sunt orientati in directia sud-vest-nord-est sub forma unor culmi paralele. Dintre fnomenele carstice existente in aceasta zona sunt desubliniat frumoasele chei taiate de apele ce strabat bariera de calcare juresice din Trascau : Cheile Aiudului, Manastirii, Rametului etc.

          In ceea ce priveste flora si fauna acestor regiuni merita sa fie amintit masivul alpin Surianu, unde traieste capra neagra, unica antilopa de munte din Europa, aflata pe cale de disparitie in restul continentului. Ea traieste in zonele cele mai izolate, pe varfuri si in circurile glaciare. In zona padurilor exista o fauna bogata si variata. Incepand de la animale mici pana la mamifere de talie mare, aici sunt reprezentate aproape toate speciile de interes economic si vanatoresc. Strabatut de numeroase cursuri de apa, cu un relief variat si cu paduri intinse, judetul Alba a constituit inca din cele mai indepartate timpuri, un teritoriu extrem de favorabil aparitiei si dezvoltarii comunitatii umane.

          Resedinta acestui judet este Municipiul Alba Iulia, situat la vest de confluenta Ampoiului cu Muresul. Dezvoltarea si inflorirea acestui oras s-au datorat si unei pozitii geografice favorabile, la contactul dintre Podisul Transilvaniei si Muntii Apuseni. Cu o populatie de 73239 locuitori (1995), Alba Iulia este un centru economic in continua dezvoltare, cu diverse intreprinderi industriale : portelan, panificatie, covoare etc.Martor a numeroase evenimente, unele de mare importanta pentru fiinta nationala, Alba Iulia poseda numeroase monuente istorice si arhitectonice, obiective turisitce de mare valoare artistica si cu adanci semnificatii patriotice : «  Cetatea bastionara », construit ape locul vechiului castru roman intre anii 1715-1738 constituie obiectivul de cel mai mare interes, intinzandu-se pe o suprafata de 80 ha si avand un perimetru de 12 kilometri. Intre zidurile celei mai mari cetati din tara se afla majoritatea monumentelor istorice din acest oras.

          Prin frumusetea cadrului natural, prin conservarea mediului inconjurator si nu in ultimul rand prin semnificatiile de mare importanta istorica, judetul Alba reprezinta o zona de un real interes turistic si economic.