De la AP OULON la orasul ALBA IULIA

              Judetul Alba, unde de-alungul secolelor, importante evenimente istorice au avut loc, ramâne scris cu litere de aur în MareaCarte a Românilor. Orasul Alba Iulia, municipiu al judetului Alba, dateaza din era bronzului, fapt atestat de unele descoperiri arheologice. Faimosul geograf Ptolomeu mentioneaza în scrierea sa “Ghid geografic” , prezenta în zona a unui cenntru denumit Apoulon. Este, fara îndoiala, resedinta apoulonilor si identificata ca fiind o fortareata daca la vreo 20 de kilometri la nord de municipiul Alba Iulia, pe vârful pietros al muntelui denumit “Piatra Craivii”, la o înaltime de 1083 de metri.Continuarea vechiului centru dac Apoulon din acei munti este orasul Apulum, cu cele doua asezari urbane: coloniile Aurelia Apulensis si Nova Apulensis, unde a stationat Legiunea a XIII-a Gemina. Pe timpul conducerii împaratului Hodrianus, acest centru a devenit capitala Daciei Superioare, si mai târziu, în timpul lui Marcus Aurelius, a devenit resedinta Daciei Apulensis.

             În secolele VII-IX,teritoriul oeasului Alba Iuliei a continuat sa fie intens locuit, fiind o inima neobosita si asigurând continuitatea românilor, fapt dovedit de peste cele 50 de puncte, asezari si necropole datând din secolele VII-IX. Unul din acestea era, evident, orasul Alba Iulia, un centru politic si religios al unei municipalitati cunoscute ca “Principalitatea Balgrad” si organizata pe locul unde, cu secole în urma se afla orasul roman Apulum. Cronicile latin-ungare din secolele XIII-XIV numesc orasul Alba Iulia “urbs magnum”, însemnând “oras mare” si subliniind importanta sa la începutul Evului Mediu. În jurul acestui centru,la sfârsitul secolului al XII-lea, judetul Alba, care, dupa documentele datând din 1177, era unule din cele mai mari din Trasilvania. Pe teritoriul judetului Alba au fost construite importante mosii ale nobililor, ca si cea a clerului romano-catolic din from Alba Iulia, care detinea peste 100 de state si parti de state. Saxonii, fiind abuzati de clerul roman, au atacat si au distrus în 1277 sediul din Alba Iulia. Chiar din secolul al XIII-lea sunt mentionati, în municipiul Alba Iulia tâmplari straini si localnici care lucrau la catedrala romano-catolica. Dupa ce turcii au învins ungurii în 1526,în 1541, Transilvania a devenit în sfârsit un principat liber, având orasul Alba Iulia ca si capitalai din 1546. Dupa aceasta orasul a primit în mod glorios pe câstigatorul de la Selimbar, voievodul Mihai Viteazul, si a debâvenit prima capitala a statelor române unite, dupa 1600.

             La începutul secolului al XVIII-lea, prin pacea de la Karlovitz din 1699, Transilvania devine parte a Imperiului Austriac. Apoi, în vechea capitala, Alba Iulia, deasupra vechii fortarete, Carol al IV a construit între 1715 si 1738 marea t “fortareata bulwark ”, un impresionant monument militar. In 28 februarie, pe “Dealul Furcilor“ în Alba Iulia, în fata a peste 5000 de tarani, Horea si Closca au fost torturati si ucisi, devenind martiri. Î n 1918, perioada dintre sfarsitul lui Octombrie si începutul lui Noiembrie, a fost caracterizata în regiunea Alba printr-o miscare revolutionara generala, care a reusit sa elimine autoritatile austro-ungare. Pe 20 Noiembrie a fost lansata convocarea pentru Marea Adunare Nationala din data de 1 Decembrie. Aceasta Mare Adunare Nationala de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 a decis prin votul unanim al 1228 de martori uniunea dintre Transilvania si România. Acum, chiar daca orasul modern reprezinta o atractie, pentru toti turistii cetatea le ofera sansa de a descoperi ce a avut de spus fiecare secol în parte despre Alba Iulia.